+32 9 330 61 04

diensten

Energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van woongebouwen

Voor het opmaken van een energiecertificaat of in de volksmond een EPC kunt u ook bij ons terecht. Deze wordt binnen de week uitgevoerd en geleverd. Voor een elektrische keuring kan u ook bij ons terecht.

Dit certificaat blijft 10 jaar geldig en is verplicht bij zowel verhuur als verkoop. Ook voor een elektrische keuring bij verkoop of verhuur kunt u bij ons terecht.

In uitvoering van de Europese Richtlijn betreffende energieprestaties van gebouwen is het energieprestatiecertificaat bij verkoop en verhuur van woongebouwen verplicht vanaf 01/11/2008 voor verkoop, vanaf 01/01/2009 voor verhuur.

Ons kantoor is erkend door het VEA (Vlaams Energie Agentschap) voor het afleveren van het energieprestatiecertificaat voor verhuur en verkoop van residentieel vastgoed.

Erkenningsnummer EP08985

Het energieprestatiecertificaat legt geen eisen op, maar informeert de potentiële of toekomstige kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score toe te kennen.

De scorde die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en op basis van de installaties voor verwarming en warm water. Bij de berekening worden enkel de gebouweigenschappen en geen verbruiksgedrag in rekening gebracht.

Door de enrgiepresattiecertificaten te vergelijken kan men het (berekend) energieverbruik van verschillende gebouwen met elkaar vergelijken en krijgt men een indicatie van te verwachten energiekosten. Het certificaat is geen weergave van uw effectief verbruik.

Naast een score die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, bevat het energieprestatiecertificaat ook een reeks energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen geven nuttige informatie over hoe energie kan bespaard worden op een kosteneffectieve manier.

Wanneer hebt u geen energieprestatiecertificaat nodig?

  • bij verkoop van een onbewoonbaar verklaarde woning
  • bij een schenking
  • bij een woning zonder verwarming
  • bij een gerechtelijke onteigening
  • bij een onderverhuur
  • bij verhuur van vakantiewoningen met een huurovereenkomst korter dan 2 maanden
  • bij het verkopen van de woning door één van de partners bij een echtscheiding
  • bij verkoop naakte eigendom of enkel vruchtgebruik

 

Bij verhuur van studentenkamers met gemeenschappelijke keuken is er maar 1 epc van het volledige gebouw nodig.

Ook een elektrische keuring en een keuring van uw mazouttank kunt u bij ons aanvragen.